Davor Nađi

Kandidat za gradonačelnika grada Zagreba Saborski zastupnik i predsjednik stranke FOKUS

O meni

Moje ime je Davor Nađi. Rođen sam 1989. godine u Zagrebu, a odrastao u Svetoj Nedelji. Tamo sam pohađao osnovnu školu, a srednju ekonomsku školu sam završio u Samoboru. Nakon srednje škole upisujem Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na kojem završavam preddiplomski studij, smjer Poslovna ekonomija te diplomski studij, smjer Ekonomija, čime postajem magistar ekonomije. Tijekom cijelog obrazovanja sam sudjelovao u raznim natjecanjima, od matematike, hrvatskog jezika, geografije i poduzetništva u školi do CSC i BPC na fakultetu.

Politički put

Godine 2009. postajem član HNS-a, tada jedine snažne liberalne opcije. Nažalost, na višim razinama organizacije nije bilo sluha za moje prijedloge i ideje, stoga se koncentriram na djelovanje u Svetoj Nedelji, gdje prvo s nezavisnom listom Gabrijela Deaka ulazim 2013. u mjesni odbor Mala Gorica, a potom s nezavisnom listom Darija Zurovca pobjeđujem na lokalnim izborima 2017. i postajem zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje. Nakon zapaženih rezultata u Svetoj Nedelji, dobivam priliku 2019. na listi na izborima za Europski parlament, iako relativno nepoznat u nacionalnim okvirima i s vrlo skromnim sredstvima za preferencijalnu kampanju, dobivam gotovo 1500 preferencijalnih glasova u skoro svim županijama RH. Početkom 2020. izlazim iz te stranke. U ožujku iste godine sa skupinom uspješnih poduzetnika, gradonačelnika, načelnika, vijećnika i drugih slobodnih ljudi osnivam stranku FOKUS kao jedinu stranku u Hrvatskoj koja se bori za privatni sektor, produktivni dio javnog sektora, manje poreze i regulacije te efikasniji javni sektor. Na osnivačkoj skupštini sam izabran za predsjednika stranke, a na parlamentarnim izborima u srpnju 2020. godine ulazimo u novi saziv Hrvatskoga sabora.

Iskustvo upravljanja gradom

U razdoblju od lipnja 2017. do rujna 2020. sam obnašao funkciju zamjenika gradonačelnika Grada Svete Nedelje, na koju sam izabran s tada nezavisnim Darijem Zurovcem. U tom razdoblju sam stekao iskustvo implementacije novih projekata i transformacije gradske uprave, gradskih poduzeća i ustanova, uz istovremeno provođenje lokalnih reformi koje su Svetu Nedelju učinile gradom s najnižim porezima, najtransparentnijim gradom i najboljim gradom za gospodarstvo u RH.

Provođenje reformi

Osmislio sam i vodio projekte porezne reforme, uvođenje transparentnosti, uvođenje ocjenjivanja gradskih službenika, e-referenduma te uređenja javnog gradskog prijevoza:

Porezna reforma

Proveli smo najveće lokalno porezno rasterećenje koje je provela ijedna jedinica lokalne samouprave u RH. Ukinuli smo 5 vrsta lokalnih poreza te smanjili još dvije vrste. Najizdašniji lokalni porez koji smo ukinuli je prirez. Za gotovo sve investicije smo ukinuli komunalni doprinos, kao i komunalnu naknadu u prvoj godini poslovanja te smo smanjili komunalnu naknadu za oko 90% građana. Ukinuli smo i porez na potrošnju, komunalnu naknadu za hotele, kampove i apartmanska naselja te naknadu za taxi prijevoz. Smanjili smo i komunalni doprinos za gradnju kuća i stanova za 50% do 90%, a za gradnju više od 2 stana smo u potpunosti ukinuli komunalni doprinos. Takvim poreznim rezom smo ostavili izuzetno velik iznos sredstava građanima i poduzetnicima.

Transparentnost

Grad Sveta Nedelja je našim projektom postala najtransparentniji grad u RH. Prvi smo uveli online prikaz svih ugovora, narudžbenica i faktura gradske uprave, a potom svih gradskih poduzeća i ustanova. Jedini smo u Hrvatskoj koji imaju tu razinu transparentnosti. Uz to smo implementirali i transparentnost prostornih planova te pregled razine elektromagnetskih zračenja u stvarnom vremenu.

Ocjenjivanje javnih službenika

Prvi, i do sada jedini u RH, smo uveli ocjenjivanje gradskih službenika te formiranje varijabilnog dijela plaće u skladu s ocjenama građana.

Savjetodavni referendum

Prvi, i do sada jedini u RH, smo uveli i savjetodavni e-referendum kojim se gradska uprava može konzultirati s građanima oko nekih tema kada procjeni da je to potrebno. Građani tako odlučuju stalno, a ne samo jednom u četiri godine.

Besplatni javni gradski prijevoz

Grad Sveta Nedjelja je prvi u Hrvatskoj uveo jedinstveni model javnog autobusnog prijevoza prema kojem Grad od privatnog operatera kupuje uslugu prijevoza za svoje građane. Dakle, ne radi se o subvenciji prijevozniku, nego su se prijevoznici natjecali na javnom natječaju. Važno je istaknuti kako je cijena po kilometru otprilike dvostruko niža od ZET-ove, čime je dokazana učinkovitost ovakvog modela. Prijevoz je u potpunosti financiran iz proračuna, čime se dodatno smanjuju troškovi radnicima, studentima i učenicima koji svakodnevno putuju u Zagreb.

Iskustvo iz privatnog sektora

Još kao student na preddiplomskom studiju, nakon što sam bio višestruki pobjednik najvećeg studentskog regionalnog natjecanja Case study competition, zapošljavam se u Adacti (danas BE-terna), vodećem Microsoft partneru za implementaciju poslovnih rješenja.

U Adacti, koja je regionalni zlatni Microsoft partner i regionalni lider u industriji, obavljao sam posao IT konzultanta na poziciji Aplikacijski savjetnik za Microsoft DAX, a najviše sam se bavio područjima financija, računovodstva te logistike. Radio sam na projektima implementacija softvera u velikim poduzećima u različitim industrijama, kako na domaćim, tako i na međunarodnim projektima, obavljajući poslove od analize poslovnih procesa preko dizajna i prijedloga rješenja do softvera i edukacije korisnika. Tamo sam stekao i Microsoftov certifikat kao dokaz globalne primjenjivosti usvojenih znanja.

Fokus na ekonomiju

Završio sam Ekonomski fakultet u Zagrebu – smjer Ekonomija na diplomskom sveučilišnom studiju (na preddiplomskom studiju smjer Poslovna ekonomija). Kroz dosadašnji dio karijere sam se profesionalno bavio poslovima za koje su nužna znanja iz područja ekonomije, a također sam i u slobodno vrijeme te volonterski često obavljao aktivnosti s naglaskom na ekonomske teme. Volontirao sam najviše u Hrvatskoj studentskoj asocijaciji na EFZG-u na većem broju projekta i u “3D – Udruzi za lokalni razvoj” u Svetoj Nedelji kojoj sam bio suosnivač te povremeno volonterski pisao za neke portale poput Lider media, Liberala, dok su neki tekstovi objavljeni Ekonomskom Labu, Indexu i sl. Također sam 2008. godine volontirao na Svjetskom prvenstvu potražnih pasa u Samoboru.

Fokus na Zagreb

U Zagrebu sam rođen, u Zagrebu sam studirao i radio prije nego sam bio zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje, stoga sam uz Zagreb već dugo vremena usko vezan. Sada i živim u Zagrebu te želim da Zagreb iskoristi svoj puni potencijal. Moramo mijenjati način funkcioniranja apsolutno svake institucije Grada. S obzirom na iskustva i znanja koje posjedujem, siguran sam, mogu doprinijeti podizanju kvalitete života i poslovanja u gradu Zagrebu te se kandidiram za gradonačelnika Zagreba.

Sva prava pridržana | FOKUS